Luchtradar is een concept vanuit Culturele Zondagen om publiek te informeren over luchtkwaliteit op straat. In eerste instantie werd onder de paraplu van een experiment gezocht naar betaalbare sensoriek die live hoogwaardige informatie kon verzamelen en doorsturen naar een publiek platform. JC Decaux haakte aan als hub voor de sensoren en de gemeente faciliteerde het project.
Resultåt werd in eerste instantie gevraagd om de identiteit en het platform te ontwikkelen. Het doel was om de waarden van de sensoren uit te lezen en vervolgens direct en laagdrempelig weer te geven. We ontwikkelden een identiteit waarbij duidelijk kleuren en iconen centraal stonden en als indicatoren konden figureren. Na afloop haakte Resultåt aan als partner in een consortium waar ook RIVM in aangesloten was om een tweede proef te doen op de Uithof.
Bestaande platforms waar informatie over luchtkwaliteit te vinden is zijn vaak droog en overweldigend. Resultåt heeft in alle designs goed nagedacht over kleur- en icoongebruik maar ook over filteren en structureren van informatie. Alles is onderverdeeld in 4 categorieën die direct herkenbaar zijn.
Het logo bestaat uit een woordmerk met lijnwerk daar direct onder. Dat lijnwerk bestaat uit vereenvoudigde smileys die een eenvoudige duiding geven aan de luchtkwaliteit van goed naar slecht.
Een blauwe smiley als de luchtkwaliteit niet schadelijk is.
Voor het vervolgtraject op de Uithof bedachten we een campagne om awareness te creëren. Met deze campagne confronteerden we publiek op straat met het feit dat ze wel een vervuilde lucht konden inademen op dat moment
Een onderdeel uit de awareness campagne waren posters in bushokjes verspreid over de Uithof. Hiervoor schoten we foto’s op de exacte locatie waar later de poster kwam te hangen zodat het leek alsof er iemand stond. Dit verstevigt het hier en nu-gevoel dat we zochten en trekt vanwege het ludieke element.
Een onderdeel uit de awareness campagne waren posters in bushokjes verspreid over de Uithof. Hiervoor schoten we foto’s op de exacte locatie waar later de poster kwam te hangen zodat het leek alsof er iemand stond. Dit verstevigd het hier en nu gevoel dat we zochten en trekt vanwege het ludieke element.
Een onderdeel uit de awareness campagne waren posters in bushokjes verspreid over de Uithof. Hiervoor schoten we foto’s op de exacte locatie waar later de poster kwam te hangen zodat het leek alsof er iemand stond. Dit verstevigd het hier en nu gevoel dat we zochten en trekt vanwege het ludieke element.
Een ander onderdeel uit de awareness campagne was een digitaal scherm beschikbaar gesteld door JC Decaux. Aan het scherm zat een sensor bevestigd zodat men echt live realistische informatie ontving over hun huidige situatie.
Alles komt samen op de website, het platform waar het publiek in 1 oogopslag de actuele waarden kan uitlezen. Links onderaan een heldere legenda met een onderverdeling en waardering van de waarden. De markers geven door middel van kleur in 1 oogopslag de actuele situatie weer.
Voor verdere duiding van de waarden en informatie over het project hebben we een groot popup-venster ontwikkeld.
De website is geoptimaliseerd voor mobiele apparaten zodat men ook ter plekke de luchtkwaliteit kan checken.